Милионерите от Ню Йорк скоро може да са принудени да плащат най-високите данъци в САЩ. Губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо и законодателните власти са близо до съгласуването на предложение за бюджет 2022 г., според което в бюджета ще постъпват допълнителни 4,3 милиарда долара годишно само от повишаване на данъка върху доходите и корпоративните данъци, пише Business Insider.

Ако промените влязат в сила богаташите, които печелят между 5 и 25 милиона долара годишно, ще бъдат облагани с 10,3% от доходите си; с 10,9% ще бъдат облагани тези, които печелят над 25 милиона долара, а за тези, които печелят над 1 милион долара, данъчните ставки ще се покачат от 8,82% до 9,65%.

Промените ще се усетят най-вече при хората с най-високи приходи в Ню Йорк. Още през януари Куомо заяви, че планира да повиши данъците, ако Белият дом не помогне на щата да се възстанови от последиците от пандемията.

Като епицентър на първата вълна от COVID-19, Ню Йорк беше ударен сериозно - бизнесът замръзна, а много от жителите на щата с по-високи доходи се преместиха, за да се възползват от по-ниските данъците в други щати.

Куомо призова федералното правителство да предостави на Ню Йорк спешна помощ за пандемията.

Куомо от години твърди, че не е привърженик на повишаването на данъците от страх, че ще "изгони" бизнеса и богатите жители към други щати, където данъците са значително по-ниски. Ако най-богатите нюйоркчани "избягат" от града, "ще загубим 133 милиарда долара". Подобен е доходът на най-богатите жители на Ню Йорк през 2018 г. според доклад на Bloomberg. Изглежда обаче пандемията е променила възгледите на губернатора.