Щатските, европейските и изобщо световните индекси се радват на изключително силно възстановяване след постигнатите, според някои експерти, дъна през мат.

Колко точно се повишиха индексите?

Германският референтен индекс DAX е готов да излезе от пазара на мечки, започнал през март, след като се повиши с 20% от дъното си от миналия месец, което беше предизвикано от тревогите свързани със световната пандемия.

Експортно-ориентираният индекс, който загуби 40% при разпродажбата, започнала в края на февруари, се възстанови през последните седмици, след данните, че процентът на инфекция в някои части на Европа може да се доближава до пик и положителни сигнали от Китай, където последните данни на PMI сочат V-образно икономическо възстановяване.

Икономиката: В трагедията на коронавируса и след това

Икономиката: В трагедията на коронавируса и след това

Ако оптималната цел на мерките днес е да запазим здравето на по-възрастните, трябва да помислим и в каква среда ще живеят те след пандемията

Немският индекс DAX добави нови 3.4% към стойността си днес, след силното си повишение вчера.

"Сегашният възход на пазарите на акции приема един доста оптимистичен сценарий за кривата на инфекцията Covid 19 и бързото възраждане на глобалната икономическа активност. Следователно има смисъл да видите подобно възстановяване при немския индекс DAX", каза по телефона Фредерик Хилднер, мениджър на портфейл в Salm-Salm & Partner.

Възстановяването на немския индекс от 18-ти март насам, бе поведено от компании като Fresenius SE & Co., Infineon Technologies и Allianz SE, поскъпнали съответно с 43%, 40% и 39% от най-ниските си нива.

С последните печалби германският индекс ограничи спада си през тази година до 21%, съпоставим с този на индекса на най-големите европейски компании - Stoxx Europe 600.

"Икономическото въздействие все още не е отчетено и може отново да се осуети от развитието на ситуацията, във връзка с пандемията. То по-скоро е техническо отскачане, отколкото фундаментално", според анализатора Андреас Липков.

Всъщност, немският DAX не е единственият индекс, който излиза от мечия пазар. Силният ръст на щатските индекси през последните две седмици, ги отведе също при нива с над 20% над най-ниските им стойности от средата на март.

Широкият щатски индекс S&P 500 барометър за световните пазари и заемащ около половината от световната пазарна капитализация се търгува днес при нива от 2 720 пункта. Това е с 24.4% над дъното на показателя при ниво от 2 186 пункта.

Питър Шиф: Истинският срив е тук

Питър Шиф: Истинският срив е тук

Действията на централните банки влошават състоянието на икономиката, смята експертът

С над 20% над дъната си, се търгуват и другите два водещи щатски индекса - Dow Jones и технологичният Nasdaq.

Предупреждението на JPM

Независимо от ръстовете на индексите и акциите напоследък, Мислав Матейка, ръководител на глобалната стратегия за дялов капитал в JP Morgan, предупреди инвеститорите с писмо от понеделник, че има значителен шанс световната икономика да изпита "порочна спирала, характерна за рецесиите, между слабото крайно търсене, по-слабите пазари на труда, падащи печалби, слаби пазари на кредити и ниски цени на петрола."

Това, което е особено притеснително за Матейка е, че настоящата рецесия е предизвикана от шок за потребителите - който съставлява 70% от БВП в западните икономики - тъй като работниците по целия свят са възпрепятствани да изкарват прехраната си от закриването на несъществения бизнес.

Тази динамика е накарала икономистите от JPM да прогнозират "само постепенно възстановяване в активността, каквато се наблюдава след Голямата финансова криза, а не V-образна, каквато виждаме например след природни бедствия".

Икономическите мерки срещу пандемията: какви са и какви можеха да бъдат

Икономическите мерки срещу пандемията: какви са и какви можеха да бъдат

Всяка политика оказва последици в реалния живот, но те може да не са такива, каквито ни се иска

Така наречената V-образна икономическа рецесия обикновено се дефинира като характеризираща се с рязко, но кратко, забавяне на бизнес дейността, което е последвано от мощен отскок.

Прегледът на банката е, че равнището на безработица ще остане повишено на 8.5% през втората година, докато пикът на реалния спад в реалния БВП на САЩ ще бъде 10% спрямо 4% спад по време на финансовата криза. "И всичко това е на база на предположението, че вирусът ще бъде в историята до юни, което може да се окаже значително оптимистично", пише Матейка.

Поради това той посъветва клиентите да игнорират техническите сигнали, показващи, че акциите са препродадени или да не се успокояват от огромната фискална и парична подкрепа, предоставяна от световните правителства.

"Докато консенсусният изглед все още е за бързо възстановяване, рецесиите са склонни да се задържат", добави Матейка. "Отнема на акциите средно 18 месеца, преди да бъде регистрирана най-ниската им стойност по време на рецесия", припомня още експертът.

Снимка 474827

Данни: J. P. Morgan

Досега икономическите данни показват началото на веригата за отрицателна обратна връзка, твърди той, където по-ниските потребителски разходи водят до по-ниски печалби, по-ниски корпоративни инвестиции, повече загуба на работни места и по-нататъшен спад в потребителските разходи. Този цикъл може да продължи дори когато е отстранена причината за първоначалната слабост, каза той.

"Тук обаче се притесняваме за Параграф 22: темпът на възстановяване на потребителите в Китай е много бавен, което може да изтласка икономическите прогнози за възстановяване допълнително", добави Матейка. "От друга страна, рискът от втора вълна от инфекции нараства", ако икономическата активност се възстанови твърде бързо.

Ето защо стратезите от J. P. Morgan внимателно наблюдават ситуацията в Китай и Южна Корея. Липсата на повторно деклариране на случаите на тези места е необходимо условие за възстановяване на акциите в САЩ и Европа. В допълнение, Матейка съветва клиентите да изчакат предстоящото преразглеждане на прогнозите за приходите. Досега оценките за печалбата на акция S&P 500 са спаднали само с 3% спрямо 20% до 40%, характерни за предишните рецесии.

Икономическите мерки срещу пандемията: какви са и какви можеха да бъдат

Икономическите мерки срещу пандемията: какви са и какви можеха да бъдат

Всяка политика оказва последици в реалния живот, но те може да не са такива, каквито ни се иска

След като оценките на печалбата паднат до необходимите нива, възможно е пазарите на акции най-накрая да започне да излиза от рецесията. Това ще бъде посочено от търговия на индекса S&P 500 при 10-кратни печалби за предходната година, ниво което се е наблюдавало при предишните рецесии. За сравнение индексът се търгува в момента при нива от 14 пъти печалбата за последната една година.

Двойно дъно вижда именитият инвеститор Марк Мобиус

Легендарният инвеститор Марк Мобиус е известен с много неща в хода на своята история на почти половин век в управлението на парите. Но далеч сред многото му правилни прогнози, се откроява тази за началото на пазара на бикове през 2009-та г.

Може би това е така, защото прогнозата на Мобиус не само се оказа коректна, но също така и предказа началото на най-дългия бичи пазар в историята на САЩ.

И когато в понеделник беше попитан дали скорошното рали от 20% от дъното на най-бързия мечи пазар в щатската история, сигнализира по-нататъшен ръст и началото на нов бичи пазар, Мобиус отправи предупреждение към инвеститорите.

"Мисля, че е малко рано да се предвиди, че тъй като предвид блокирането, което наблюдаваме в световен мащаб в толкова много страни по света, въздействието на това блокиране върху бизнеса, все още не се вижда ясно в момента", заяви основателят на Mobius Capital Partners YFi PM пред финансовото издание Yahoo Finance. "Затова вярвам, че след като номерата започнат да излизат, хората ще бъдат малко разочаровани."

Досега, най-малкото, инвеститорите не са отразили огромния брой американци, които подават искания за помощи за безработица.

През последните две седмици бяха поставени последователни рекорди за чистия брой на молбите за помоищ, на обща стойност близо 10 милиона. S&P 500 се повиши с близо 20% за същия период на време, въпреки мрачната актуализация на безработицата, довеждайки общия спад от върха до дъното след коронавирусната криза от 20%.

Както Мобиус посочва, историческите пазари на мечки в световен мащаб са със средно по-голямо намаление от 30% до 50% за период от около две години.

Някои от тях бързо оптимистично прогнозират, че ако пазарът се понижи с рекордна скорост, може би може да се възстанови също толкова бързо, защото този път е различно.

За да опровергае схващането, че светкавиците могат да удрят също толкова бързо, за да подхранват равен ход в посока нагоре, Мобиус цитира покойния Джон Темпълтън.

"Най-скъпите думи в света са "Този път е различно". Не смятам, че този път е по-различно", каза той. "Мисля, че вероятно ще направим двойно дъно, отново ще се повишим и ще последва нов спад", прогнозира гениалният инвеститор.

Фед създаде перфектната буря за следващата тежка криза

Фед създаде перфектната буря за следващата тежка криза

Понижаването на основния лихвен процент може да е лебедовата песен на и без това крехкия растеж

Въпреки това, Мобиус призна факта, че намаляването доведе до това, което той вижда като привлекателни възможности на някои нововъзникващи пазари като Китай, Индия и Бразилия.

За инвеститор, който иска да се диверсифицира, Мобиус препоръчва отбранителна стратегия - най-малко 10% от портфейла в злато и 30 до 40% на развиващите се пазари, като същевременно се поддържа голяма парична възглавница, като буфер, в случай, че пазарът отбележи още един низходящ тренд и тества дъната си.

"Причината, поради която смятам, че е добра идея да запазите резервите в брой е, защото не мисля, че всичко е приключило", каза той. "Ако имате милиони искания за безработица, това означава, че много хора няма да се връщат на същите работни места, на които са били преди."

Четвъртък ще донесе това, което се очаква да бъде още едно ужасно актуализиране на картината на безработицата в Америка. Според Мобиус нещата вероятно ще продължат да се влошават, преди да станат по-добри.

"Възстановяването може да отнеме повече време, отколкото хората очакват. Ще бъде истинско предизвикателство тези хора да се върнат на работа.", прогнозира още експертът.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на финансови активи.