Мозамбик изпрати първия товар с втечнен природен газ (LNG) за Европа от плаващото съоръжение за LNG (FLNG) на Coral Sul.

Управляван от италианската мултинационална компания Eni, проектът Coral Sul в басейна Рувума преработва газ от южната част на газовото находище Coral Field, използвайки производствена плаваща платформа за втечнен природен газ (FLNG) с капацитет от 3,4 милиона тона годишно, пипе energycapitalpower.com.

Проектът представлява първата FLNG, разположена в дълбоки води на африканския континент.

Европа е изправена пред остър недостиг на енергия от началото на войната в Украйна, заради санкционирания руски газ, който преди това представляваше 30-50% от енергийните доставки за страни като Германия и Италия.

Преди конфликта Русия доставяше 41% от целия внос на природен газ в Европейския съюз, а от общия износ на тръбопроводен газ на страната 85% се изнасяше за ЕС.

Мозамбик е един от малкото африкански пазари за производство на петрол и газ, които са в състояние да облекчат глобалната енергийна криза. Южноафриканската държава притежава богати находища на природен газ край северното си крайбрежие.