Измамите с манипулирания пробег при автомобилите втора употреба причиняват на Германия щети за милиарди. Корекция в софтуера на колата обаче би могла да спре мошениците. Цената й би била между 10 и 20 евро на автомобил.

Едно време с малко познания по психология и елементарни знания за автомобилите можехме успешно да се предпазим от мошеници. Не от всички, разбира се. Тук става дума за онези, които ни мамеха с километрите изминат пробег при употребяваните автомобили. Тогава беше достатъчно да се отвори таблото на колата, за да бъде превъртян ръчно броячът на километража.

И днес измамници има. Може би дори още повече от преди. Има обаче една малка разлика: сега те сядат с лаптоп в колата и за по-малко от минута манипулират данните на бордовия компютър.

Само в Германия - щети за 6 милиарда

Според данни на Германския автомобилен съюз ADAC този вид манипулиране на данните причинява на германската икономика щети за 6 млрд. евро. Превъртането на километража ощетява всеки купувач на стар автомобил средно със сумата от 3 000 евро.

Щетите обаче може да се окажат и много по-големи, ако например малко след покупката на употребявана кола се наложи спешен ремонт заради това, че реалните й километри са доста повече, отколкото тези по документи. Такива непредвидени разходи обикновено са свързани със скъсан ангренажен ремък, което често води и до ремонт на двигателя. В ADAC са изчислили, че покрай щетите, до които се стига с този вид манипулиране на километражите, Германия понася годишно повече загуби, отколкото нанасят на световната икономика пиратите край бреговете на Сомалия!

Всеки купувач на автомобил на старо е застрашен

С техническия прогрес растат и уменията на мошениците. Така например ако преди години превъртането на километража беше свързано със задължително разглобяване на таблото, днес измамниците имат работа по-малко от минута. Лаптоп, снабден със съответната програма, се включва към централния компютър на колата. Всеки съвременен атомобил има специален вход за компютърна диагностика. По-нататък чрез клавиатурата се задава желаният пробег в километри и данните се вкарват в компютъра на автомобила.

Има начини за противодействие!

Подобен вид манипулации на паметта на автомобилите трудно се хващат, защото обикновено се манипулира не само километражът, а и цялата биография на автомобила, казва шефът на ADAC Петер Майер. До този способ не прибягват само някои търговци на употребявани коли. Има и водачи на лизингови автомобили, които на всеки 6 месеца се отбиват на някой запустял стар двор, където срещу 50 евро за секунди "експерти" им свалят по 3 хиляди километра от пробега. За да не бъде хваната измамата, задължително се манипулират и данните за задължителните технически прегледи, които са свързани с изминатите километри.

Техниката за превъртане на електронните километражи струва около 10 хиляди евро. Много бързо обаче тя се изплаща, твърдят от ADAC. Затова от Германския автомобилен клуб настояват за нещо много просто и евтино - производителите да направят така, че при компютърната диагностика да не могат да се вкарват нови данни в паметта на автомобила, а само да се проверяват наличните. Според ADAC тази корекция в софтуера би струвала между 10 и 20 евро на автомобил.