Заради настоящата криза, търсенето на петрол глобално ще спадне с 8% през настоящата година в сравнение с предишната, сочи последната прогноза на Международния валутен фонд (МВФ), предаде Oilprice.

Същевременно цената на петрола ще значително по-ниска спрямо миналата година - с 41%. В зависимост от експозициите на отделните страни към петрола, това ще доведе до различни негативни и позитивни феномени, се посочва в анализа, озаглавен "Глобални дисбаланси и кризата с коронавируса" (Global imbalances and the COVID-19 crisis).

Голямо петролно находище откриха в норвежко Северно море

Голямо петролно находище откриха в норвежко Северно море

Dugong съдържа между 40 и 120 милиона барела петролен еквивалент

Разбира се, най-тежко засегнати ще са страните от Близкия изток, сред които съвкупният удар върху приходите ще е в размер на 270 млрд. долара спрямо миналогодишните показатели.

Подобна прогноза за потреблението е в унисон с очакванията и на други организации, сред които са Международната агенция по енергетика (МАЕ) и петролният картел ОПЕК. Все пак трябва да се отбележи, че в последния си доклад МАЕ прогнозата за потреблението беше завишена леко. От организацията очакват тя да спадне със 7,9 млн. барела дневно спрямо миналата година, а в предишния си доклад предвиждаше понижение от 8,1 млн. барела дневно. Така потреблението ще спадне до 92,1 млн. барела дневно спрямо 100 млн. барела дневно през миналата година.

Прогнозата обаче може да се ревизира надолу, ако във водещите пазари отново бъдат въведени мерки срещу коронавируса и икономиките се окажат затворени, посочват от МАЕ.

Зависимостта от внос на петрол в Китай нарасна до над 70% през първото полугодие

Зависимостта от внос на петрол в Китай нарасна до над 70% през първото полугодие

През последното десетилетие производството на петрол в Китай намалява, докато търсенето му нараства