Историята и сезонната слабост може да доведат до корекция за американските акции през следващите няколко седмици, казват анализаторите на Bespoke.

Рязкото покачване на технологичните акции, свързани с изкуствения интелект, тази седмица събужда стари спомени от "дот-ком" балона от 1999 г.

Технологичният индекс Nasdaq 100 отбеляза дневен ръст от над 3% в четвъртък, за да затвори на най-високата си стойност за всички времена за първи път от март 2000 г., сцена, напомняща донякъде ерата на "дот-ком" преди повече от две десетилетия, която доведе до спукването на балона, предвещавайки рецесията, според Bespoke Investment Group.

"Март 2000 г. определено е страшен период за мислене за инвеститорите", казаха анализатори от Bespoke в клиентска бележка, в петък. "Въпреки че Nasdaq 100 NDX не е имал над 3% ръст за ден, за да затвори на най-високите си стойности за всички времена от март 2000 г., имаше 32 от тези случаи през 1990-те години, водещи до крайния пик на "дот-ком" балона." (Вижте диаграмата по-долу):

Снимка 655020

ИЗТОЧНИК: BESPOKE INVESTMENT GROUP

Подобно на Nasdaq 100, четвъртък беше и първият път, когато S&P 500 SPX имаше еднодневен аванс от най-малко 2%, за да затвори на нов рекорд за всички времена от март 2000 г., според данни, събрани от Bespoke.

Зелените точки в диаграмата по-долу подчертават 21 пъти, когато индексът за бенчмарк с голяма капитализация е имал над 2% печалба и е затворил на най-високото си ниво от 1952 г. насам, и как се представя в дните и седмиците след тези случаи.

Снимка 655023

ИЗТОЧНИК: BESPOKE INVESTMENT GROUP

"Забележително е, че пазарът се търгуваше силно през следващия ден, седмица и месец, но индексът успя да постигне средно увеличение от около 2% през следващите три месеца", каза Bespoke.

Американският фондов пазар е във възходяща фаза, откакто достигна дъното си през октомври. Технологичните акции на мегаголемите компании продължиха да са водещи, докато инвеститорите анализираха още един списък от тримесечни резултати, които сигнализираха за ескалираща лудост по изкуствения интелект и процъфтяваща икономика, като същевременно все още се бореха да определят кога Федералният резерв ще направи първото си намаление на лихвените проценти през 2024 г.

Трите бенчмарк индекса в четвъртък се повишиха до "небесата" след ударна прогноза за приходите от любимата на AI Nvidia Corp., което стимулира най-голямото еднодневно увеличение на пазарната капитализация в САЩ. Индексите Dow Jones Industrial Average и S&P 500 поставиха нов кръг от рекордни върхове при затваряне, докато Nasdaq Composite се установи малко под първото си рекордно затваряне от 2021 г., според данни на FactSet.

Участниците на пазара обсъждат дали избухването при т. нар. "Великолепната седморка" през изминалата година прилича на "дот-ком" балона от 1999 г., период, когато акциите също бяха обхванати от вълна от технологичен шум, само за да се сринат, когато балонът се спука през 2000 г. и предизвикаха лека рецесия през следващата година.

Със сигурност анализаторите на Bespoke не направиха директен паралел между "дот-ком" балона и текущото рали на акциите, но казаха, че историческият модел, както и сезонността, през следващият месец, обикновено водят след себе си до "един от най-слабите периоди на годината". Това може да означава потенциална корекция за американския фондов пазар през следващите няколко седмици.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.