Литва - една от най-малките държави в Европейския съюз (ЕС), чието население е 2,5 пъти по-малко от това на България, е дом на най-бързо развиващата се финтех индустрия в съюза и втората по темп на растеж в Европа след Великобритания.

Това показва изследване, изготвено от Invest Lithuania и Rockit Vilnius и направено на база на данни за 2019 година. За този период страната отчита впечатляващ растеж от 24% на броя компании, опериращи в този сегмент.

Според изследването, цитирано от сайта Emerging Europe, около 20% от фирмите очакват да достигнат 5 милиона евро през настоящата година, а други 16% - между 1 и 3 милиона евро.

"Проучването показва, че финтех компаниите продължават да идват в Литва, но също така и пазарът узрява и се оформя по-сложна екосистема, която се очаква да привлече още частни инвестиции през 2020 година", казва Мантас Катинас, който е генерален мениджър на Invest Lithuania.

През 2019 година броят на заетите в сектора се е увеличил с 30% до над 3400 души. Според прогнозите през настоящата година броят на компаниите в сектора ще се увеличи с още 16% до 250 фирми, а това ще отвори още 1000 нови работни места.

Заедно с бързия икономически растеж в страната се подобрява и жизненият стандарт на хората там. Експертите смятат, че това ще помогне за привличането на много литовци, които преди години са напуснали родината си в търсене на по-добри условия на работа и живот.

"Вилнюс вече е сред топ 4 на финтех хъбовете в глобален мащаб. Също така е най-атрактивната дестинация за привличане на преки чуждестранни инвестиции в старт-ъп сегмента", посочва още Катинас и допълва:

"Въпреки този успех ние искаме да развием още екосистемата, да станем по-конкурентоспособни и да привлечем повече компании и специалисти от чужбина.".