Това се казва в наръчник на „Грийнпийс" за потребителите, публикуван в Германия. Изводите на организацията се базират на изследване на 76 различни вида зеленчуци и плодове, продавани в периода 2009-2010 г. в различни страни от Европа, пише farmer.bg.

В около 80% от тестваните плодове и в над 55% от зеленчуците е установено съдържание на пестициди.

Много високи количества от токсичните вещества са открити в чушки, круши и грозде, тиквички и грейпфрути, произведени в Турция. Сходен проблем е установен и при бамя и люти чушки от Индия и Тайланд. Наднормени нива на пестициди са открити и в марули от Белгия, Холандия и Италия.

Наръчникът на „Грийнпийс" съветва германците да предпочитат плодове и зеленчуци, отгледани в ЕС, пред произведените в Турция или отвъд океана.