Полша планира да затвори най-замърсяващата електроцентрала в Европа до края на 2036 г., според проект на документ, публикуван от местните власти, съобщи The Guardian.

Документът е част от кандидатурата за региона на Лодз за подкрепа от Фондът за справедлив преход на ЕС (ФСП) , чиято цел е да помогне на регионите да поемат разходите за преминаване към въглеродно неутрални икономики.

Новините идват на фона на друго съобщение, че най-голямата държавна енергийна компания за производство на електроенергия в Полша PGE се отказа от плана за разработване на централа за лигнитни въглища в Злочев за захранване на централата в град Белхатов, след като заяви, че проектът ще носи загуби.

От 1982 г. централата в Белхатов е изхвърлила повече от един милиард тона CO2 в атмосферата. Според проектоплана, изгарянето на лигнитни въглища в Белхатов ще бъде намалено с 80% до 2030 г. и ще бъде спряно напълно до 2036 г. Екоактивисти твърдят, че това е твърде далечен срок.

Полша генерира по-голямата част от електроенергията си от въглища, но под нарастващ натиск от ЕС и с нарастващи разходи за емисии на въглерод, страната насърчава повече инвестиции в нисковъглеродни източници. През 2020 г. делът на въглищната енергия в енергийния микс на Полша е спаднал до 65% спрямо средно над 80% през последното десетилетие.

Фондът за справедлив преход включва общо 7,5 млрд. евро от Многогодишната финансова рамка за периода 2021 - 2027 г. и допълнителни 10 млрд. евро от NextGenerationEU, разпределени между държавите от ЕС