Избухването на коронавируса вече дава такова отражение, че дори в най-голямата европейска икономика рецесията през първата половина на тази година, е неизбежна. Това стана ясно от Съветът на икономическите експерти в Германия, чиито прогнози показват, че тази година производството може да се свие с до 5,4%.

Германия е блокирана, предава Reuters. С над 57 000 заразени и 455 загинали души за миналата седмица. Тогава парламентът одобри мащабен пакет от стимули на стойност над 750 милиарда евро, за да помогне за овладяване на икономическия спад.

Основният сценарий - при който икономическата ситуация ще се нормализация през лятото, сочи, че икономиката ще се свие с 2.8% през тази година, преди потенциално да нарасне с 3.7% през следващата.

Ifo: Икономиката на Германия може да се свие с 20%

Най-голямата европейска икономика може да се свие с 20% заради коронавируса

На Острова очакват поне 10% спад

Германия няма да облекчи мерките за предотвратяване на разпространението на вируса преди 20 април, заяви началникът на щаба на канцлера Ангела Меркел пред германски вестник през уикенда.

Други прогнози са по-песимистични, като миналата седмица Германският икономически институт (IW) заяви, че германската икономика може да се свие с 10% през тази година, в най-лошия случай, при който блокирането продължава до края на юни.

Почти всяка пета германска компания е с риск от несъстоятелност поради кризата вследствие на коронавируса, показва проучване на търговската камара на DIHK.