Неравенството е достигнало безпрецедентни нива, а 70% от населението по света живее в държави, в които разликата в богатството расте, гласи доклад на Организацията на обединените нации, цитиран от The Guardian.

Социалните и икономически разлики са се покачили дори в страни като Аржентина, Бразилия и Мексико, където неравенството намаляваше през предходните десетилетия. Ако не бъдат предприети мерки, просперитетът и развитието на милиони хора е в опасност.

Според Елиът Харис, главен икономист и зам.-главен секретар по икономическото развитие в Департамента по икономика и социални въпроси към Организацията на обединените нации, има и лъч светлина. Макар че неравенството расте, повишава се и разпознаваемостта на проблема.

Според доклада, макар неравенството по света да относително да намалява, абсолютната разлика между доходите на хората, живеещи в богати и бедни страни, се е удвоила от 1990 г. насам.

Климатичната криза увеличава разликата между най-бедните и най-богатите. Според доклада, пропастта между 10% от най-богатите и 10% от най-бедните е с 25% по-голяма, отколкото щеше да е в свят без глобално затопляне. ООН посочват, че по-добрата употреба на новите технологии, справяне с климатичната криза и подобряване на управлението на миграционните и урбанистични процеси може да намали неравенствата.