Норвегия стана най-големият доставчик на природен газ в Германия през 2022 г., изпреварвайки Русия. Общият внос на газ в Германия е намалял с 12,3% в сравнение с 2021 г., по данни на германската федерална мрежова агенция Bundesnetzagentur, цитирани от Oiprice.

Норвегия е осигурила 33% от газа, внесен от Германия миналата година, следвана от Русия, чийто дял падна до 22%, в сравнение с дял от 52% през 2021 г., според германският регулатор.

Миналата година Русия започна постепенно да намалява доставките на газ през тръбопровода "Северен поток" за Германия и затвори тръбопровода в началото на септември, твърдейки, че не може да ремонтира газовите турбини, заради западните санкции, наложени върху държавата.

Липсата на доставки на газ от Русия беше компенсирана от внос от Холандия, Белгия и Норвегия, по данни на германската мрежова агенция.

На най-голямата икономика в Европа и се наложи да пести газ през 2022 г., заради спестяванията на домакинствата, но и съкращенията на промишленото производство, поради рязко нарастващите цени на газа.

Според Bundesnetzagentur потреблението на природен газ в Германия е спаднало с 14% през 2022 г. в сравнение със средното потребление за последните четири години.

Индустриалното търсене се е понижило с 15%, спрямо средното за последните четири години. В периода октомври-декември промишленото потребление на газ е намаляло с 23%, а потреблението от частни потребители и предприятия е с 21%.

Доставките от Русия намаляха и постепенно спряха в началото на септември, а Германия започна да търси внос на втечнен природен газ и започна изграждането на терминали за регазификация, за да може да приема товари.

Първият плаващ терминал за внос на втечнен природен газ беше официално открит в края на 2022 г. във Вилхелмсхафен на брега на Северно море в Германия.

Франция внася рекордни за последните 30 години количества електроенергия от Германия

Франция внася рекордни за последните 30 години количества електроенергия от Германия

Износът в чужбина като цяло се повишил с почти 9%, като Германия е станала един от водещите износители в Европа

Миналата седмица Германия посрещна първия танкер, превозващ LNG в новооткрития терминал за внос на втечнен природен газ във Вилхелмсхафен, като товарът пристига от Съединените щати.