След като през февруари беше избран изпълнител, който да осъществи проекта, в ход е следващата стъпка от изграждането на напълно новата електронна тол система в Хърватия. Магистралният оператор Hrvatske Autoceste (HAC) предстои съвсем скоро да подпише договора за неговата реализация.

Както Money.bg писа по-рано, приета беше офертата на консорциум, състоящ се от словашката компания SkyToll и чешката TollNet. Когато официалният документ е факт, съгласно условията по него изпълнителят има две години за финализиране на проекта на стойност 100 млн. евро, коментираха от HAC в отговор на запитване от N1.

Хърватия гради нова тол система за 100 млн. евро

Хърватия гради нова тол система за 100 млн. евро

За изпълнители бяха избрани чешка и словашка компании

Кои са предимствата?

От организацията разкриват още кои са най-големите предимства за шофьорите, които ще дойдат с реализацията на проекта. На първо място е унифицирането на системата, която ще действа на територията на цялата страна. Новата система ще отмени действащите към момента пунктове и ще се основава на следенето на потока на превозните средства.

Това ще отмени необходимостта от спиране и извършване на плащания "на момента", което ще доведе до по-лесно придвижване без дълги опашки и изчакване. Екологичният елемент също не е за пренебрегване - липсата на колони работещи автомобили ще доведе и до намаляване на вредните емисии газове.

Предвижда се таксуването по електронен път чрез съответните устройства да бъде задължително за всички тежкотоварни превозни средства. Водачите на леки автомобили обаче ще имат и алтернатива - система за разпознаване на регистрационния номер.

Снимка 670705

Източник: iStock

Със сигурност възможността за избор е добро решение, тъй като огромният туристически поток - над 85%, посещават страната по шосе. Така може да се каже, че новата система за плащане е адаптирана и спрямо нуждите на потребители, които не се нуждаят от закупуване на ENC устройство.

Според предварителните очаквания новата система следва да функционира ефективно поне 15 години след своето пускане в експлоатация.