Едни от най-големите производители на оръжие в света увеличават производството си на ракетни установки, танкове и боеприпаси, за да отговорят на търсенето, възникнало заради конфликта в Украйна. Това съобщи The Wall Street Journal, на основата на мнения на експерти.

Американската компания Raytheon Technologies върна на работа пенсионери, за да увеличи производството на зенитно-ракетните комплекси Stinger. Американските военни не са ги поръчвали от 2008 г. насам.

Американският концерн Lockheed Martin от началото на конфликта в Украйна досега, удвои производството на противотанкови системи Javelin и планира да увеличи производството на MLRS HIMARS и ракети за него с 60% спрямо началото на тази година.

Компанията L3Harris, която произвежда дронове, системи за проследяване и специално оборудване, получи от Пентагона поръчка на стойност 200 милиона долара, специално за Украйна.

Русия санкционира 15 оръжейни български компании

Русия санкционира едни от най-големите български работодатели

В "черния списък" влизат 74 организации от различни страни

Германският оръжеен концерн Rheinmetall AG, както твърди The ​​Wall Street Journal - позовавайки се на думите на главния изпълнителен директор Армин Папергер - очаква да получи през следващата година редица големи оръжейни поръчки.

За да може да ги изпълни, концернът наскоро придоби испанската компания Expal Systems S.A., която е специализирана в производството на взривни вещества. Акциите на германския концерн поскъпнаха със 115% от януари 2022 г. досега, в очакване на големите поръчки, въпреки неблагоприятната като цяло икономическа обстановка в Германия.

А шведската компания Saab AB, свикнала на по-скромното търсене на оръжейна продукция в мирно време, сега има надежди за големи оръжейни поръчки, поради което и нейните акции поскъпнаха.

Заплатите в казънлъшкия завод "Арсенал" се вдигат за 5-ти път тази година

Заплатите в най-големия оръжееен завод у нас се вдигат за 5-ти път тази година

Колко стана средната заплата в дружеството