През последната година ценовата амплитуда при цените на петрола не се движи в рамките на плюс-минус 4 или 5 долара, а в рамките на плюс минус 15 долара, посочи пред Bloomberg Markets главният изпълнителен директор на Total Патрик Поян. Според него тази волатилност ще се запази на пазарите и догодина.

"Търсенето на петрол може да се промени много бързо", каза Поян. "През тази година то не е на особено високи стойности заради макроикономическите тенденции и търговските войни. Хората глобално са притеснени, въпреки че финансовите пазари растат, движени от отрицателните лихвени проценти."

Русия е сред най-скъпите места в света за производство на петрол

Русия е сред най-скъпите места в света за производство на петрол

Най-високи са разходите във Венецуела - $63 за барел при цена на пазарите от $62,50

Ниският икономически растеж ще доведе до ръст на търсенето от 1 млн. барела дневно до края на 2019 г., което е с 40% по-ниска стойност, отколкото беше първоначалната прогноза на Международната агенция по енергетиката за 2019 г. Тази тенденция ще се запази и догодина, заедно с високата волатилност на суровината.

Според Поян подовата цена на петрола ще бъде 60 долара за барел петрол, основно заради политика на ОПЕК. По думите му страните от картела работят много последователно, за да не допуснат тя да падне под тази стойност. За разлика от преди години, когато организацията искаше да ликвидира добива на шистов петрол в САЩ, този път тя не си е поставила целеви таван на стойността на суровината.

Иран е открила нови запаси от над 50 милиарда барела петрол

Иран е открила нови запаси от над 50 милиарда барела петрол

Това е една трета от текущите ѝ запаси

Плановете на самата Total включват разширяване на възобновяемите ѝ мощности край Абу Даби и в Катар. "Но това е въпрос на доходност", каза Поян. "Ние искаме да имаме мощности с капацитет от 25 GW до 2025 г. и ще бъдем много агресивни в този сегмент на бизнеса."