Цените на петрола продължават да се понижават и в петък в очакване решенията на страните участници в пакта за съкращаване на добива ОПЕК+. Те ще се срещнат днес з а обсъждане възможно намаляване на производството на суровината.

Стойността на февруарските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта е $59,66 за барел, което е с $0,40 под нивото на цената в края на вчерашната търговия. В четвъртък тези контракти поевтиняха с $1,5 (2,44%) - до $60,06 за барел.

Американският еталон WTI с доставка януари на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време поевтинява с $0,24 - до $51,25 за барел. По време на търговията вчера цената му се понижи с $1,4 (2,65%) - до $51,49 за барел.

По време на заседанието на страните членки на ОПЕК, проведено в четвъртък във Виена, споразумение за съкращаване на петролния добив не бе постиганото. Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Халид ал Фалих съобщи, че обсъждането на този въпроса продължава. По неговите думи няма увереност в постигането на споразумение за съкращаване на добива при днешните разговори, добавяйки че не е ясно дали ще подкрепи Русия намаляване на производството.

Фалих уточнява, че се обсъжда съкращаване на добави с 1 млн. барела на денонощие, което засега остава основен сценарий на преговорите.

Понижението на цените в четвъртък достигна 5%, но пазарът намали спадането им към края на сесията, защото данните показаха съкращаване на запасите от суровината в САЩ - първо от 11 седмици насам.

Официалната статистика на енергийното министерство отчете съкращаване на запасите от суровината през миналата седмица със 7,323 млн. барела. Стоковите резерви от бензин обаче се увеличават с 1,699 млн. барела, а от другите дестилати - с 3,811 млн. барела.

В доклада се отбелязва, че САЩ за първи път стават нетен износител едновременно на петрол и на петролни продукти. Експортът на суров петрол е подскочил през миналата седмица до рекордните 3,2 млн. барел на денонощие.