Цените на петрола възобновиха подема си в края на търговият в сряда в Ню Йорк на фона на съкращаването на запасите от суровината в САЩ и опасенията, свързани с геополитическото напрежение в Близкия изток и Корейския полуостров.

Двете еталонни световни марки обновиха максималните се стойности от есента на 2014 година. При това разликата в цената им се увеличава, което сигнализира за високото търсене на суровината в Азия и Европа, отбелязва Dow Jones.

В четвъртък сутринта юлските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures поскъпват с 8 цента - до $79,36 за барел.

Американският еталон WTI с доставка юни на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време се търгува по $71,71 за барел, покачвайки цената си с 22 цента.

В сряда котировките за Brent се увеличиха с $0,85 (1,1%), до $79,28 за барел, а за WTI -с $0,18 (0,3%), до $71,49 за барел.

Според официалните данни на енергийното министерство запасите от петрол в САЩ през миналата седмица са се съкратили с 1,4 млн. барела - до общ обем от 432,4 млн. барела. Резервите от бензин са спаднали с 3,79 млн. барела, а на другите дестилати - с 92 хил. барела.

Добивът на суровината в САЩ през миналата седмица се е увеличил 20 хиляди барела до 10,723 милиона барела на денонощие. По ниската цена на WTI в сравнение с европейската и близкоизточните марки спомогна за ръст в износа на петрол от САЩ през миналата седмица до рекордни количества - 2,566 млн. барел на денонощие.