Цените на петрола продължават да се покачват в четвъртък, след като се повишиха предишния ден поради данни за намаляване на запасите в САЩ, и противоречивите сигнали за напредък в преговорите за ядрената програма на Иран.

"Новини, свързани с Иран, които идват от време на време, провокират увеличаване на нестабилността на петролния пазар", каза Денис Кислер, старши вицепрезидент по търговията в BOK Financial.

Октомврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:20 часа българско време се продават по 102,20 долара за барел, което е с 1,02 долара по-скъпо от края на предходната сесия. В резултат на търговията в сряда тези контракти поскъпнаха с $1,00 (1%) до $101,22 за барел.

Цената на октомврийските фючърси за американския WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към този същия момент е 95,29 долара за барел, което е с 0,40 долара повече от крайната стойност вчера.. До затварянето на пазара в сряда цената на тези договори се увеличи с $1,15 (1,2%) до $94,89 за барел.

Стоковите запаси от петрол в САЩ са намалели с 3,28 милиона барела миналата седмица, според данни на Министерството на енергетиката на САЩ, публикувани в сряда. Тези на терминала в Кушинг, където се съхранява търгуван от Nymex петрол, са се увеличили с 426 000 барела.

Търговските резерви от бензин са намалели с 27 хил. барела, дестилати - с 662 хил. барела.

Добивът на петрол в САЩ е спаднал със 100 000 барела на ден до 12 милиона барела на денощие. В същото време обемът на износа на петрол и петролни продукти надхвърли 11 милиона барела, достигайки максимум от февруари 1991 година., отбелязва Bloomberg.