Петролните цени продължават да скачат и в четвъртък заради очакванията за ръст в търсенето на горива, които засенчват данните за неочаквано увеличение на петролните резерви в САЩ.

Априлските фючърси за сорта Brent поскъпнаха на лондонската борса ICE Futures днес сутринта към 9,20 ч. българско време с 0,35 долара , до 67,39 долара за барел. В сряда цената на тези контракти се вдигна с $1,67 (2,6%), до най-високото ниво от началото на януари 2020 г - $ 67,04 за барел.

В същото време априлските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се вдигнаха с 0,32 долара до 63,54 долара за барел. По време на предишната търговска сесия те поскъпнаха с 1,55 долара (2,5%) до 63,22 долара за барел. Според данните на Dow Jones Market Data това е най-високото ценово приключване на търговията от 6 януари миналата година.

Американското енергийно министерство съобщи в сряда, че предишната седмица запасите от нефт в страната са се увеличили с 1,28 милиона барела. Експерти, анкетирани от Bloomberg, очакваха спад на петролните резерви с 6,5 милиона барела. Анализаторите, анкетирани от S&P Global Platts, прогнозираха техен спад с 4,8 милиона барела.

"Обемите на рафиниране намаляват с 2,6 милиона барела на ден, като 90% от спада идва от крайбрежието на Мексиканския залив вследствие на снежните бури", каза анализаторът на ClipperData Мат Смит пред MarketWatch. "Този спад в преработването на суровината надхвърли спада в добива на петрол, който средно беше 1,1 милиона барела на ден през седмицата."

Пазарът като цяло игнорира "мечите" данни, продължавайки да се фокусира върху положителните перспективи, свързани с намаляване на ръста на заразените от COVID-19, пише S&P Global Platts.

Данните на Министерството на енергетиката на САЩ не успяха да потиснат пазарния оптимизъм, че увеличаването на ваксинациите се превръща в процес на облекчаване на ограниченията и повишено търсене в САЩ", твърдят анализатори от ANZ.

"В Индия увеличените пътувания позволиха търсенето да се върне до нивата преди пандемията, а потреблението в Китай също се възстанови значително", добавиха те.

Ситуацията се подобрява в Европа, където според прогнозата на S&P Global Platts Analytics през февруари се очаква търсенето на бензин да нарасне с 60 хил. барела на ден в сравнение с януари. Индексите на мобилността в петте най-големи икономики в региона (Великобритания, Германия, Испания, Италия и Франция) се подобряват, според Google. Сега те са средно с 37,7% по-ниски от нивото отпреди кризата, а седмица по-рано това изоставане беше 40,4%.