Цените на петрола от еталонните марки умерено се понижават в четвъртък след рязкото им покачване вчера заради новини от ОПЕК и данните за запасите от суровината в САЩ.

Ноемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures сутринта поевтиняват с 14 цента - до $55,02 за барел. При закриването на пазара в сряда те бяха поскъпнали с $0,89 (1,64%) - до $55,16 за барел, което е рекордно ниво то април насам.

Цената на американския еталон WTI с доставка октомври на електронните търгове на нюйоркската стокова борса на (NYMEX) в същото време спадна с 8 цента - до $49,22 за барел. Тези контракти вчера поскъпнаха с $1,07 (2,22%) - до $49,30 за барел.

От отчета на енергийното министерство на САЩ стана ясно, че запасите от бензин в страната през миналата седмица са се свили с 8,43 млн. барела. Показателят отбелязва рекорден спад от 1990-а насам - годината, откогато се води такава статистика.

Същевременно официалните данни показват ръст на запасите от петрол с 5,89 млн. барела, което се оказа доста под очакванията на анализаторите за повишение от над 10 млн. барела.

Подкрепа на пазара даде също така заявление на енергийния министър на Нигерия за това, че страната му е готова да се присъедини към споразумението за съкращаване на добива. В момента страната произвежда по 1,7 млн. барела на денонощие.

Освен това за положителна ценова динамика на суровината принос има и Международната агенция по енергетика (МАЕ), която прогнозира ръст в търсенето на петрол през 2017-а до максимум за последните две години.

Оценката на търсенето за текущата година бе повишена със 100 хиляди барела на денонощие. Сега МАЕ прогнозира, че търсенето на петрол през тази година ще се увеличи с 1,6 млн. барела на денонощие (или на 1,7%), и с 1,4 млн. барела б през 2018 г. (с 1,4%).