Цените на петрола растат в петък, но завършват седмицата със спад на фона на смесените сигнали за непосредствените перспективи пред потреблението на суровината.

Данните от САЩ и Обединеното кралство показват нарастващо търсене, докато в редица азиатски страни, включително Индия и Япония , не се очаква възстановяване на потреблението в близко бъдеще, тъй като заразяването с COVID-19 расте и в сила остават големи ограничителни мерки, пише Bloomberg.

Юнските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9,15 часа българско време в петък се търгуват по е 65,76 долара за барел, което е с 0,36 долара повече от цената в края на предходната сесия. В четвъртък тези контракти поскъпнаха с 0,08 долара (0,1%) - до 65,40 долара за барел.

Цената на юнските фючърси за американския WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент е 61,88 долара за барел, което е с 0,45 долара над нивото в края на предходната сесия. В четвъртък стойността на тези договори се увеличи с до 61,43 долара за барел.

"Пазарът е раздвоен между сигнали за слабо краткосрочно търсене и положителни перспективи за бъдещето", каза икономистът от Oversea-Chinese Banking Group Хауи Ли, предупреждавайки, че волатилността на може да се увеличи.

От началото на тази седмица Brent е загубил от стойността си 1,4%, а WTI - 1,9%. Въпреки това, в момента цените на петрола са с над 25% по-високи от началото на тази година.