Цените на петрола се променят незначително при търговия в петък на фона на смесени сигнали от пазара.

Нарастващата честота на заразените с COVID-19 и новите блокировки оказват натиск върху цените, от друга страна запасите от петрол намаляват, каза Даниел Хайнс, главен анализатор на суровини в Australia & New Zealand Banking Group.

Юнските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Future към 9,15 ч. българско време в петък се търгуват по 63,05 долара за барел, което е с 0,15 долара под цената в края на предишната сесия. В четвъртък тези договори поскъпнаха с 0,04 долара - до 63,2 долара за барел.

Цената на майските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент е 59,58 долара за барел, което е с 0,02 долара по-ниско от нивото при закриване на вчерашната търговия . В четвъртък стойността на тези контракти спадна с 0,17 долара (0,3%) - до 59,6 долара за барел.

Саудитският министър на петрола Абдулазиз бин Салман заяви в интервю за Bloomberg днес, че вярва в правилността на последното решение на ОПЕК + за увеличаване на производството. Споразумението, каза той, включва механизъм, който ще позволи "да се увеличи, замрази и намали производството", ако това е необходимо.

По-рано този месец страните от пакта ОПЕК + се споразумяха да увеличат производството на петрол през май с 350 хиляди барела на ден, със същото количество през юни и с още 440 хиляди барела през юли. Като цяло за май - юли OPEC + предвижда да достигне нивата на производство, които са планирани от януари, а Саудитска Арабия ще върне на пазара 1 милион барела на денонощие от своя петрол, чийто добив доброволно ограничи.