Цените на петрола се понижават във вторник сутринта след рекордния им скок ден по-рано заради нападението над саудитски обекти и съкращаването на долива в страната.

Ноемврийските фючърси за сорта Brent днес сутринта поевтинява с $0,65 (0,94%), до $68,37 за барел. Понеделник цената на тези контракти се повиши с $8,8 (14,61%), до рекордните от края на май $69,02 за барел.

Октомврийските фючърси за американския WTI в същото време на нюйоркската стокова борса (NYMEX) поевтиняват с $0,86 $62,04 за барел. В хода на вчерашната сесия WTI поскъпна с $8,08 (14,68%), до $62,90 за барел.

На 14 септември крупни петролни обекти в Саудитска Арабия като голямата рафинерия Абкайк и крупното находище Хурайс бяха атакувани от дронове. Взривовете предизвикаха големи пожари и бе спряно производството на петрол в обем 5,7 млн. барела на денонощие, което е половината от добива на страната и почти 6% от световното производство.

Държавната компания Saudi Aramco очаква частично възстановяване на производството в рафинерията в близките дни. Но възобновяването на добива в петролното находище не може да стане преди края на годината, предполагат анализатори на Citigroup.

Aramco възстановява добива на неактивни в момента находища и задейства свои запаси от суровината и петролни продукти. По оценка на експерти на Rystad Energy, запасите на страната стигат да се осигурят експортните доставки за около 26 дни.

Но очакването Саудитска Арабия бързо да възстанови 100 процента от производството и експорта си се промени към по-консервативни прогнози, отбелязват анализаторите.