Цените на петрола на еталонните световни марки се понижават при търговията в петък, след като се повишиха до над двуседмични върхове предишния ден.

Септемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската фондова борса ICE Futures към 9:15 часа българско време в петък се търгуват по 75,48 долара за барел, което е с 0,57 долара под цената в края на предишната сесия. В четвъртък тези договори поскъпнаха с $1,31 (1,8%) - до $76,05 за барел.

Септемврийските фючърси за Brent изтичат с затваряне на пазара в петък. По-активно търгуваните октомврийски контракти поевтиняха по време на днешната търговия с 0,48 долара (0,64%) - до 74,62 долара за барел. Ден по-рано цената им нарасна с 1,23 долара (1,7%) - до 75,1 долара за барел.

Цената на фючърсите на американския суров петрол WTI за септември при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време е 73,03 долара за барел, което е с 0,59 долара по-малко от крайната стойност на предишната сесия. Ден преди стойността на тези контракти се увеличи с 1,23 долара (1,7%) - до 73,62 долара за барел.

И Brent, и WTI в четвъртък отбелязаха най-значителните еднодневни печалби в долари и проценти от 22 юли, достигайки върхове двуседмични ценови върхове, отбелязва Dow Jones Market.

И двете марки могат да завършат текущата седмица с ръст от около 2%, пише Trading Economics.

Котировките бяха подкрепени от публикувани по -рано тази седмица данни за солиден спад в американските енергийни резерви.

Стоковите запаси от петрол в САЩ миналата седмица са намалели с 4,1 милиона барела, до най-ниското ниво от януари 2020 г., на бензина - с 2,3 милиона барела, а на дестилатите - с 3,1 милиона барела, съобщи американското министерство на енергетиката в сряда.

Резервите в терминала Кушинг, Оклахома, където се съхранява петрола, търгуван на NYMEX, намаляха с 1,3 милиона барела през миналата седмица.

Докладът на Министерството на енергетиката на САЩ "предполага, че търсенето остава силно въпреки нарастващите опасения за бързото разпространение на делта варианта на COVID-19 както в САЩ, така и в чужбина", каза Роби Фрейзър, анализатор в Schneider Electric.