Цените на петрола продължават да растат в четвъртък заради данните на Американския институт за петрола (API) за спад на запасите от суровината в САЩ.

Стойността на януарските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта е $62,75 за барел, което е с $0,38 н д нивото от затварянето на търговият в сряда. Вчера тези контракти поскъпнаха до $62,37 за барел.

Декемврийските фючърси за американския еталон WTI на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време поскъпват с $0,58 - до $57,70 за барел. В хода на търговията в сряда те вдигнаха цената си с $0,32, до $57,12 за барел.

Според изнесената от API информация, стоковите запаси от петрол в САЩ през миналата седмица са намалели с на 541 хиляди барела. Официалните данни на енергийното министерството ще излязат по-късно днес. Експерти, анкетирани от S&P Global Platts, прогнозират увеличение на запасите с 1 млн. баела, а понижение на тези от бензин с 1,7 млн. барела.

Подкрепа за петролния пазар оказа заявлението на генералния секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо, че организацията смята за възможно "рязко понижение на прогнозата за добив на суровината през следващата година в страни не членуващи в картела. Особена на шистовите находища в САЩ.

От друга страна ОПЕК вижда възможност за повишаване на прогнозата за глобалното търсене, особено ако САЩ и Китай подпишат търговското споразумение.

В същото време Управлението за енергийна информация (Energy Information Administration, EIA) към министерството на енергетиката на САЩ в сряда повиши прогнозата за добив в страната през 2019 г. с 0,2% - до 12,29 млн. барела на денонощие, а за 2020 г. - с 0,9%, до 13,29 млн. барела.