Цените на петрола от референтните световни марки намаляват по време на търговията в петък и по всяка вероятност може да завършат седмицата в лек минус.

Оптимизмът на инвеститорите относно евентуалното приемане на нов стимулационен пакет в Съединените щати в близко бъдеще е засенчен от заплахата за търсенето на енергоносители, породена от възобновеното увеличение на коронавирусните инфекции, пише Bloomberg.

Декемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта (9,25 българско време) се търгуват по 42,23 долара за барел, което е с 0,23 долара под цената в края на предишната сесия. В четвъртък тези контракти поскъпнаха с 0,73 долара (1,8%).

Цената на декемврийските фючърсите за американския WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време е 40,35 долара за барел, което е с 0,29 долара под нивото от предишната сесия. Предния ден те поскъпнаха с 0,61 долара (1,5%).

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси заяви в четвъртък, 22 октомври, че споразумението за нови стимули е "на път". Тя добави още: "Ако не напредвахме, нямаше да отделя и пет секунди за тези дискусии." Пелоси изрази увереност в желанието на двете страни да се споразумеят.

Междувременно тя отбеляза, че страните все още трябва да разрешат разногласията по редица ключови въпроси, и предупреди, че процесът на написване и одобряване на законопроекта може да отнеме "известно време".

Преди това котировките бяха подкрепени вчера и от изявлението на руския президент Владимир Путин, че по негово мнение в момента няма нужда да се променя сделката за ограничаване на добива ОПЕК +. Той обаче не изключи възможността за разширяване или задълбочаване на ограниченията за производството на петрол в бъдеще.

"Вярваме, че сега не е необходимо да променяме нищо, но не изключваме, че можем или да запазим настоящите ограничения върху производството, да не ги премахнем толкова бързо, колкото сме предвиждали да го направим по-рано, и ако е необходимо, може би ще приемем други решения за по-нататъшни намаления. Но засега не виждаме такава необходимост ", каза Путин по време на пленарна сесия на дискусионния клуб Валдай, цитиран от Инерфакс.