Петролът в четвъртък леко поскъпва, след като спадаха два поред. Пазарите бяха успокоени от обещанието на Саудитска Арабия да възстанови напълно производството си до края на септември на съоръженията поразени от атаките с дронове и последвалите взривове и пожари на 14 септември.

"Вероятно цените вече са намерили равновесие", казва пред Reuters главният пазарен анализатор на CMC Markets в Сидни, Майкъл Макарти.

"Цените засега може да са намерили равновесие", казва, главен анализатор на пазара на. Но според експерта, рисковете за петролния пазара остават, доколкото Саудитска Арабия и САЩ обвиняват Иран за атаките и ситуацията в региона може рязко да се влоши.

Стойността на ноемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта е около $63,80 за барел, което е с $0,20 над нивото от затварянето на вчерашната търговия. В сряда цената на тези контракти се понижи с $0,95 (1,5%) - до $63,60 за барел.

Американският еталон WTI с доставка октомври на нюйоркската стокова борса (NYMEX) поскъпва в същото време до $58,31 за барел. Вчера неговата цена спадна с $1,23 (2,1%) - до $58,11 за барел.

Предишната седмица цените на петрола се понижиха с 2 процента, а в понеделник скочиха с 14% след атаките срещу рафинерията и най-голямото находище на Saudi Aramco.

Официалните данни на енергийното министерство, публикувани в сряда, показаха, че стоковите запаси от суров петрол в САЩ през миналата седмица са се покачили с 1,1 милиона барела. Анализаторите очакваха спад от 2,5 милиона барела.