Корабната индустрия започва да усеща нарастващите разходи за дизел и бензин. Горивото е най-големият разход на доставките, така че всеки скок в цената притиска така или иначе вече напрегнатите глобални вериги за доставки. Цената на корабното гориво в Ротердам достигна най-високите стойности от края на 2019 г. в началото на тази седмица, като ръстът е от 23% от началото на годината, предава Bloomberg.

"Това е една от причините, заради които световните цени на суровините и са толкова високи, а това движи и инфлацията", заяви Марк Уилямс, анализатор от Wood Mackenzie Ltd.

Сред основните причини за увеличението на цените на корабното гориво е ръстът на цените на суровия петрол, който се използва за производството на повечето корабни горива. Цените на корабното гориво в Европа, известно като мазут се покачиха също доста бързо.

Въпреки че ограниченията във веригите на доставки продължиха да спъват растежа, има признаци, че те са надминали своя пик - фактор, допринасящ за леко облекчаване на инфлацията при изкупните цени", коментира наскоро IHS Markit за ситуацията във Великобритания.

Ръководителят на корабната линия Maersk Сорен Скоу, заяви неотдавна, че вероятно все повече хора ще се върнат на работа в пристанищата, повече новопостроени кораби ще възстановят операциите си.