Поне петима са кандидатите за стратегически инвеститор в проекта АЕЦ "Белене". Вчера изтече крайният срок за подаване на оферти, а днес се очаква те да бъдат публично обявени.

Според вестник "24 часа" това са руската "Росатом", Корейската хидроядрена корпорация, "Фраматом" и "Дженерал Електрик". Очаква се заявление да подаде и Китайската национална ядрена корпорация.

На базата на получените заявления държавата ще прецени с кои кандидати да започне същинските преговори по проекта. След това избраните фирми трябва да представят конкретни оферти, от които да стане ясно какъв би бил размерът на инвестицията и цената на произвежданата електроенергия.

НЕК обяви процедурата по намеране на стратегически инвестиор на 11 март, а на 22 май беше публикувана в официалния вестник на ЕС. Очакванията са изборът на компания за построяването на атомната електроцентрала да приключи през месец май 2020 година.

Кой кой е сред кандидатите?

"Росатом" отдавна заявява интерес да дострои втората атомна централа, но досега нейни представители предпазливо казваха, че ще се запознаят с процедурата за стратегически инвеститор и ще решат дали ще участват. Руската корпорация е собственик на "Атомстройекспорт", която бе избрана в далечната 2006 г. за изпълнител на АЕЦ "Белене". Държавната корпорация строи в момента 6 енергоблока в Русия и 36 блока в чужбина. "Росатом" достави оборудването за ядрения остров, след като "Атомстройекспорт" спечели арбитраж и НЕК заплати поръчаното и произведено оборудване през 2016 г.

Китайската национална ядрена корпорация (CNNC) е държавно предприятие под пряко управление на централното правителство. Построила е първата атомна електроцентрала в континенталната част на Китай, водеща е в националната индустрия за ядрени технологии и в развитието на ядрената енергия. Тя е единствен износител на атомни електроцентрали в Китай, продала е седем енергийни блока и осем реактора на седем държави и е в преговори с повече от 40.

През миналата година на сцената се появи и Корейската хидро- и ядрена корпорация, която също заяви интерес към проекта. На сайта на Korea Hydro & Nuclear Power Co., Ltd. (KHNP) пише, че тя е най-голямата електроенергийна компания в Южна Корея, която прави 31,5% от тока в страната. Дъщерна е на Корейската електроенергийна корпорация (KEPCO), в която акционери са Корейската финансова корпорация с 32,90%, корейското правителство с 18,20%, националната пенсионна служба с 6,16%, а миноритарни и други акционери държат 37,15%. Акциите ѝ се търгуват на Корейската и на Нюйоркската фондова борса.

"Дженерал Електрик" и "Фраматом" също отдавна се заявиха, но като доставчици на оборудване. Така че в енергийните среди се спори дали са стратегически инвеститори, или стратегически доставчици.