Можем да поискаме предсрочно прекратяване на договора с "Газпром Експорт". Нека да видим колко дълго ще е прекъсването на газа и на база срещите в Брюксел да се види какъв ще е нашият отговор, но и на Европа. Това заяви председателят на комисията по енергетика в народното събрание и депутат от Продължаваме промяната Радослав Рибарски пред БНТ.

Не се отказваме от никой доставчик на газ, а целта е да има диверсификация и конкуренция между доставчиците, уточни Рибарски.

Той посочи, че решенията на Русия водят до дестабилизиране и предприемане на кризисни мерки във вътрешните работи на България.

Гръцки медии: България може да се снабди с газ от терминала на о-в Ревитуса

Гръцки медии: България може да се снабди с газ от терминала на о-в Ревитуса

Според коментарите на специалистите в гръцките медии България има възможност да покрие част от нуждите си от руски газ, но не изцяло на този етап

По думите му прекъсването на газа е неразбираемо, спрямо клаузите в договора с Газпром. Условията на Русия да плащаме газа в рубли е в разрез с условията в договора. Всички държави си спазват договорите, предстоят плащания на други държави и въз основа на тях ще се види дали подходът със спирането на газа ще бъде същият, очаква Рибарски.

Той смята, че Европа се държи заедно и трябва да има координирани стъпки на всички държави. Най-вероятно ще се стигне до Арбитражен съд, закани се Рибарски.

Имаме достатъчно възможности за заместване на газовите доставки от Русия. Сигурността на доставките е най-важната към настоящия момент, добави Радослав Рибарски.'

Правителството не вижда причина за повишаване цените на газа за бизнеса.

"Газпром" спира газа и предупреди да не пипаме транзита
Обновена

"Газпром" спира газа и предупреди да не пипаме транзита

Полша потвърди спиране на доставките