Производствените цени в Германия нараснаха най-силното темпо от 1982 г. през юни на годишна база. Това сочат данни на федерална статистика Destatis, цитирани от БНР. Това е поредно доказателство за засилващ се инфлационен натиск.

Индексът на цените на производител (PPI) нарасна през юни с 8,5% на годишна база през след повишение със 7,2% през месец май. Това е най-силното нарастване на производствените цени от януари 1982 г. насам, когато имаше силен ценови подем на фона на втората петролна криза.

На месечна база индексът PPI в Германия се повиши през юни с 1,3% след растеж с 1,5% през май. Изключвайки цените на енергията, производствените цени през юни нараснаха спрямо година по-рано с 6 на сто.

При енергийните цени ръстът е най-силен - близо 17%, в резултат на ниските цени година по-рано. 12,7% е повишението на на цените на междинните стоки. Производствените цени на потребителските стоки с дълготрайна употреба нараснаха през юни с едва 1,8%, а на недълготрайните потребителски стоки - с 1,5 на сто.