Активите на финансовата институция надхвърлиха 50 милиарда евро. Възвращаемостта на капитала е 30,6% (26.5% без да се отчитат еднократните ефекти). Индивидуалните клиенти са в основата на динамичния растеж. Страните от ОНД допринасят една трета от достигнатата печалба преди данъчно облагане.

Райфайзен Интернешънъл Банк-Холдинг АГ, част от Групата Райфайзен Централбанк Австрия АГ (РЦБ), отново постигна рекорден резултат за деветмесечието на 2006г. Консолидираната печалба (след данъчно облагане и приспадане на миноритарните участия) достигна 539,3 милиона евро, което е с 93,9% повече, в сравнение със същия период на миналата година.

Дори като се приспаднат приходите от продажбата на почти осемпроцентния дял в казахската Банк ТуранАлем, печалбата би възлязла на 437,3 милиона евро, което сравнено със същия период на миналата година представлява ръст от 57%. Както и през предходните две тримесечия, печалбата преди облагане (752.6 милиона евро, плюс 80.7%) и печалбата след облагане (611.3 милиона евро), също отбелязаха рекорден ръст. Доходността на акция нарасна с 1,72 евро до 3,78 евро.

През третото тримесечие консолидираната печалба на Райфайзен Интернешънъл (след приспадане на данъци и миноритарните участия) достигна 250,1 милиона евро. Тази сума включва еднократния ефект от продажбата на миноритарния дял в Банк ТуранАлем, възлизащ на 102 милиона евро. Ако не се отчита този фактор, резултатът за тримесечието би бил на нивата от второто тримесечие.

За Херберт Степич, Главен Изпълнителен директор на Райфайзен Интернешънъл, това е още едно потвърждение за стратегията на банката: "Ориентирането на бизнес политиката ни към банкирането на дребно и регионалната ни експанзия в страните от ОНД дадоха своите резултати. Към настоящия момент имаме повече от 11,7 милиона клиенти и те продължават да нарастват със 100 000 хиляди всеки месец. Страните от ОНД вече допринасят с една трета за консолидирания резултат, като се изключат извънредните ефекти"

Перспективи

Предвид позитивното развитие през последните няколко месеца, очакванията на мениджмънта са за консолидирана печалба от около 550 млн. евро за 2006г., като в нея не се включват постъпленията от продажбите на Райфайзенбанк Украйна и миноритарния дял в Банк ТуранАлем в Казахстан.

Мениджмънтът очаква ръст на активите от най-малко 20% годишно до 2008г, като най-голям растеж се очаква в страните от ОНД, отчасти заради направените придобивания там.

Компанията предвижда възвращаемост на капитала преди данъци от повече от 25% за 2009г. Показателят Разходи/приходи се очаква да бъде под 58%. Мениджмънтът си поставя цел, показателят риск/приходи да бъде около 15%.

Райфайзен Интернешънъл управлява една от водещите мрежи от банки в Централна и Източна Европа, с дъщерни банки и лизингови компании на 16 пазара. Повече от 11,7 милиона клиенти се обслужват от над 2,775 банкови офиси.