Песимистични данни за китайската икономика, заедно с ескалацията на търговския конфликт между Пекин и Вашингтон, носи нови поводи за притеснение относно бъдещето на световната икономика, пише Bloomberg.

Майските данни за индустриалното производство в Китай, продажби на дребно и инвестиции са под очакванията, а в същото време президентът на САЩ Доналд Тръмп поднови заплахите си да въведе мита върху продукти на втората най-голяма икономика.

В четвъртък се очакваше китайската централна банка да повиши лихвите, следвайки Фед, но вместо това тя запази нивата непроменени, частично може би и в отговор на лошите данни.

В петък пък се очаква администрацията на Тръмп да обяви списък с нови мита върху китайски стоки.

По-слабото представяне на Поднебесната империя идва в момент, в който сигналите за световната икономика са смесени. Международният валутен фонд прогнозира експанзия от 3,9 процента през тази и следващата година, но управляващият директор Кристин Лагард тази седмица предупреди, че "облаците на хоризонта стават все по-тъмни с всеки изминал ден".

"Днешните данни показват, че през следващите месеци по-бавен растеж в Китай ще добави към предизвикателствата за китайската икономика", казва Луис Куийс, главен икономист за азиатския регион в Oxford Economics. "Доскоро устойчивият растеж в Китай бе важен буфер за световната икономика срещу търговските търкания, по-бавния растеж в Европа, по-високите цени на петрола и проблемите в редица развиващи се пазари".

Китай обеща да отвърне на митата на САЩ. В същото време повишаващите се лихви разтърсиха развиващите се пазари, а страховете от дългова криза в Италия се завърнаха.Китай забавя растеж след по-силен от очакваното ръст в началото на 2018 г. Сега и индустриалното производство и търговията на дребно се повишиха по-малко от очакваното. Ръстът на инвестициите през първите пет месеца е най-ниският, откакто се води такава статистика от 1999 г.

Икономисти прогнозират растеж на втората най-голяма икономика от 6,5% тази година.