Цените на зехтина скочиха до нови рекорди. Продължителните суши в големите страни производителки намаляват доставките. Световните цени на зехтина скочиха до 8 900 долара за тон през септември. Причината за това е "изключителната суша" в региона на Средиземно море, според неотдавнашен доклад на Министерството на земеделието на Съединените щати. Средната цена през август беше със 130% по-висока в сравнение с предходната година и не показа "никакви признаци на спад", посочва USDA, цитирано от CNBC.

Най-големият производител и износител на зехтин в света Испания, е засегната от сериозна суша вече месеци. Страната регистрира третото си най-горещо лято със средна температура с 1,3°C по-висока от нормалното, според държавната метеорологична агенция AEMET.

Според данни от компанията за проучвания на стоковите пазари Mintec производството на зехтин в Испания през последния сезон е спаднало до около 610 000 тона - това е спад от над 50%, в сравнение с обичайните 1,3 до 1,5 милиона тона.

"Налице са и опасения за намалено производство в други големи европейски страни производителки на зехтин, като в Италия и Гърция, където също преобладава суша", коментира анализаторът на Mintec за маслодайни семена и растителни масла Кайл Холанд пред медията.

Гърция и Италия са следващите най-големи производители на зехтин според Международния съвет за маслиновите продукти. Заедно с Испания те отговарят за над 98% от производството на маслини в световен мащаб.

Кражби на зехтин

Цените на зехтина в испанската област Андалусия скочиха до 8,45 евро за килограм през септември, според бенчмаркът на Mintec. Това е "най-високата регистрирана някога цена за испанския зехтин" въз основа на данните на компанията за период от 20 до 30 години и представлява годишен скок от 111%.

Най-големият производител на зехтин в света Испания регистрира спад в производството от 56%

Най-големият производител на зехтин в света регистрира спад в производството от 56%

Заради сушите: Производството на зехтин в Европа може да се срине с 40% през сезон 2022-2023 г.

Покачващите се цени карат някои да крадат т.нар, "течно злато".

Около 50 000 литра необработен зехтин екстра върджин в една от маслобойните в Испания Marin Serrano El Lagar, са били откраднати в края на 30 август според съобщения в местните медии. Това са загуби за над 420 000 евро, който семейният бизнес загуби.

Mintec предупреди, че ако запасите от зехтин продължат да се изчерпват, доставките също могат да бъдат изчерпани преди октомври.

"Още едно усложнение е фактът, че Турция да спря износа на маслиново масло", каза анализаторът от компанията за проучвания и анализи.

Турция също е значителен производител на зехтин, но спря износа на едро до 1 ноември, ход в резултат на глобалния скок на цените.