Цената на барел петрол през 2021 г., с изключение на няколко трудни месеца, нарастваше стабилно, като в крайна сметка се увеличи с повече от една трета - от $55 до над $75 за барел. Обаче експертите по петролните пазари, запитани от РИА Новости, не очакват по-нататъшен ръст на цените на "черното злато" и виждат средната му цена през 2022 г. в диапазона между $60 и $80 за барел.

Въпреки покачването на цените на петрола, годината не мина без конфликти в рамките на ОПЕК+. През юли стана ясно, че нарастващото търсене трябва да бъде подкрепено от увеличен добив и ОАЕ поиска да преразгледа базовите си разчети, с което Саудитска Арабия не пожела да се съгласи.

Това доведе до разгорещени спорове в рамките на организацията, поради което срещите бяха отлагани няколко пъти. В резултат на това, стана възможно да се намери "общ знаменател" - ревизия на базовите разчети за пет държави и месечно увеличение на добива с 400 хил. барела на денонощие от август 2021 година.

"ОПЕК+ ще продължи да регулира добива на петрол по такъв начин, че да избегне значителен излишък или дефицит на пазара през 2022 г.", очакват експерти.

През 2022 г. ситуацията на петролните пазари едва ли ще се развива гладко. Експертите идентифицират няколко риска, които биха могли да увеличат волатилността на цените на петрола през 2022 година.

"На първо място говорим за коронавируса: появата на нови щамове и тяхното разпространение, въвеждането на ограничителни мерки от държавите. Освен това, в момента вариантът "омикрон" внася голяма доза несигурност", коментира възможните рискове Дмитрий Скрябин, портфолио мениджър от Alfa Capital.

Друг риск е свързан с глобалната икономика - ако САЩ започнат повишаване на основните лихвите през 2022 година, това ще се отрази на много икономически показатели, добавя той.

Експертът също така смята, че евентуалната отмяна на санкциите срещу Иран може да има известно въздействие върху петролните пазари.

Освен това, пряко върху цените на петрола ще повлияе глобалната мобилност, т.е. възможността и желанието на хората за придвижване на големи разстояния.

Друг запитан експерт посочва, че възможен фактор за волатилността на цените на петрола би могъл да бъде и евентуален "раздор" между страни в ОПЕК+.

А ако въпросът се разгледа в дългосрочен план, върху цените на нефта ще оказва влияние постепенният преход към нисковъглеродна икономика, допълва експертът.

Какво следва през годината

Експертите са едно мнение, че петролният пазар започва 2022 г. с излишък. За това говорят и страни-членки на ОПЕК+: министрите на Кувейт и ОАЕ очакват излишък на предлагането, а министърът на енергетиката на Саудитска Арабия видя възможности за увеличаване на запасите от нефт през първото тримесечие на годината.

"Докато търсенето на петрол се забавя и ще се доближи до траекторията на естествения растеж, добивът в страните от ОПЕК и извън него ще се увеличава с по-бързи темпове", смята Игор Галактионов, експерт от инвестиционна компания.

В същото време той отбелязва, че ниският обем на инвестициите в нефтодобива през 2020-2021 г. няма да позволи твърде много да се увеличи предлагането и очаква постепенно намаляване на цената на "черното злато" до 60-65 долара за барел до 2023 година. Средната цена на Brent през тази година, според него, ще бъде $65-68 за барел.

Прогнозата на експерт от Fitch е за средна цена от $70 за барел за 2022 г., приблизително около средната цена за 2021 година. Той счита проблемът с недофинансирането на нефтодобива за дългосрочен и вижда достатъчно капацитет на пазара, за да покрие нарастването на търсенето през следващите две години.

От своя страна, от Alfa Capital виждат възможности за волатилност на цените на петрола през годината от $65 до $90 за барел, но прогнозират висока средна цена - от около $80 за барел.

Подобна цена прогнозира и руският министър на енергетиката в края на миналата година, според който текущата цена на петрола, която се колебае в диапазона от около $75 за барел "е доста стабилна и вероятно ще се запази и през 2022 година".

Какво да очакваме от златото през 2022 година

Какво да очакваме от златото през 2022 година

Несигурната ситуация около новия щам на COVID-19 общо взето има положителен ефект върху цените на златото