Потребителските цени в еврозоната през април са се увеличили с 1,2% на годишна база, според публикуваните днес данни на Eurostat. 

Индикаторът съвпадна с предварителната оценка и прогноза на анализаторите. 

През март инфлацията в еврозоната беше 1,3%.  

В сравнение с март, потребителските цени в еврозоната миналия месец се повишиха с 0,3%. 

Потребителските цени, с изключение на по-волатилните цени на енергията, храните и алкохола (индекс CPI), поскъпнаха с 0,7% през април в годишно изражение след увеличение от 1% през предходните три месеца. 

Цената на енергоносителите през април се е увеличила с 2,6% на годишна база след ръст от 2% месец по-рано. 

Храните, напитките и тютюневите изделия са поскъпнали с 2,4%. През март ръстът в стойността им бе 2,1%. Цените на услугите през април се повишиха с 1% след покачване с 1,5% през предходния месец. 

Потребителските цени в целия Европейски съюз през април са нараснали с 1,4% на годишна база и с 0,2% на месечна основа. от 1,5% през март, като потребителските цени се повишиха на месечна база с 0,3 на сто. 

Сред страните от ЕС минималната годишна инфлация е регистрирана в Кипър (-0,3%), Ирландия (-0,1%) и Португалия (0,3%).

Най-голямо увеличение на цените в годишно изражение имаше Румъния (4,3%), Словакия (3%) и Естония (2,9%).

Северната ни съседка отчита най-голяма годишна инфлация в ЕС от началото на годината - 3,4% за януари, 3,8% за февруари и 4% за март.

За България Евростат отбелязва годишна инфлация през април от 1,7% (при 1,9% през март), малко над средната за ЕС. 

В Германия потребителските цени през април нарастват с 1,4% на годишна база след увеличение от 1,5% месец по-рано. Във Франция инфлацията се ускори от 1,7% до 1,8%, в Италия - се забави от 0,9% до 0,6%. 

През април Европейската централна банка запази параметрите на паричната си политика непроменени. На пресконференция след заседанието президентът на ЕЦБ Марио Драги заяви, че показателите за базовата инфлация не показват убедителни доказателства за подобрение. 

По-рано тази седмица шефът на Централната банка на Франция Франсоа Гало, който е и член на Управителния съвет на ЕЦБ, обяви, че сегашното забавяне на инфлацията "е временно".