Румъния затвърждава позицията си на водещ производител и износител на зърнени култури в Европейския съюз (ЕС), след като през последните няколко години се радваше на добра реколта, пише местното издание Business Review.

През миналата година северната ни съседка е била третият най-голям производител на житно-зърнени култури в съюза, като тя се нарежда веднага след Франция и Германия с общо 31,2 милиона тона.

Според данни на Agerpres сега страната е водеща за целия съюз в производството на царевица и слънчогледови семена с обща продукция от съответно 19 милиона тона за първата култура и 3,35 милиона тона за втората.

Заради добрата реколта износът на такива житно-зърнени култури през миналата година е нараснал с 1 милион тона до 12 милиона тона, което е рекордно ниво за Румъния.

Въпреки това данните показват, че страната е внесла също така рекорден обем храни през 2018 година заради силното вътрешно търсене.

Импортът на храни и живи животни е достигнал исторически връх през изминалите 12 месеца до обща стойност от 6,07 милиарда евро, показват изчисления на Евростат.