Руското правителство обмисля възможността най-големия руски производител на петрол Роснефт да изнася природен газ за Европа по тръбопровод. Това обявиха от каза Кремъл. Ако това се случи, то този начин може да се облекчи газовата криза в Европа, пише Oilprice.

В момента само Газпром изнася руския природен газ. "Въпросът все още се разглежда в правителството", обяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, но не предостави подробности за обсъжданията, цитиран от ТАСС.

През август се появиха съобщения, че главният изпълнителен директор на Роснефт Игор Сечин е поискал от Путин да му бъде разрешено да изнася природен газ.

Такова споразумение няма да засегне монопола на Газпром в руския износ, отбеляза тогава Сечин в писмо, адресирано до Путин.

Основният аргумент на Роснефт е, че увеличеният износ ще повиши приходи за Русия в момент, когато цените на газа в Европа удрят рекордни стойности, заради голямото търсене и недостатъчното предлагане.

Междувременно противоречивият проект за газопровод "Северен поток 2" вероятно ще бъде сертифициран чак до няколко месеца и няма да помогне за увеличаване на нивата на съхранение на газ в Европа през зимния сезон.