В края на миналата година дялът на петролната и газовата индустрия в брутния вътрешен продукт на Русия възлизаше на 15,2%, съобщиха руските власти, цитирани от РИА Новости. Обемът на БВП за 2020-а година е почти 107 трилиона рубли, от които на петролния и газов сектор се падат около 16,3 трилиона рубли.

Така или иначе както петролът, така и руският газ все още са основните отрасли за износ, които носят сериозни печалби на страната. Въпреки това руското правителство признава, че още през 2024-а година страната може да загуби лидерството си в обема на износа на газ. Това става ясно от плана за действие за изпълнение на енергийната стратегия до 2035-а година, предават руските медии.

Топлина за милиарди. Ще увеличи ли Русия печалбите си от газ?

Топлина за милиарди. Ще увеличи ли Русия печалбите си от газ?

Горещото лято може да е от финансова полза на Руската федерация

Според документа през следващите две години Русия ще запази първото място сред трите най-големи доставчици на газ на международния пазар, но след това бъдещето изглежда по-малко сигурно. Тоест, страната или ще задържи позициите си или ще стане вторият по големина износител в света.

Основният пазар на продажби на руско синьо гориво е европейският. Според ОПЕК Русия е изнесла 261 милиарда кубически метра газ през 2019-а година. Второ място заема Катар (143 милиарда), трето САЩ (132 милиарда), четвърто Норвегия (111 милиарда) и пето Австралия (100 милиарда).

Когато говорим за БВП от нефтения и газов сектор се имат предвид компаниите, които участват в производството, преработката и логистиката на нефт и природен газ. За сравнение, дялът на тази индустрия в БВП на САЩ е 8%, в ОАЕ - 30%, а в Саудитска Арабия - 50%.

Русия може да загуби лидерството си в износа на газ до 2024-а година

Русия може да загуби лидерството си в износа на газ до 2024-а година

Това признава руското правителство