САЩ биха искали да получават титан от Украйна, който им е необходим за военната индустрия, пише списаниеNewsweek.По данни на изданието, Вашингтон и неговите съюзници в момента полагат "усилия за идентифициране, разработване и използване на огромни запаси" от титан в Украйна и ако "Украйна победи", те ще могат да създадат "нов канал за добив" на метала.

Неназован източник коментира за списанието, че титанът представлява "ключова уязвимост" за отбранителната индустрия на САЩ. Титанът, основно като сплав с други метали, се използва в самолетостроенето, корабостроенето, космическата индустрия и т.н.

Източникът на списанието посочва, че САЩ "допуснаха да станат зависими" от чуждестранни доставчици на титан, един от които беше Русия, което може да повлияе на производството на американски самолети, оръжия и боеприпаси.

В същото време неназовният източник от Конгреса на САЩ отбелязва, че запасите от редкоземни минерали в Украйна могат да станат "наистина привлекателна алтернатива на руските и китайските източници".

Airbus се отказва от руския титан, търси алтернативни доставки

Авиостроителен гигант се отказва от руския титан, търси алтернативни доставки

Компанията вече се е отказала от използването на руски титан при производството на военни самолети

Изданието припомня миналогодишния законопроект за разходите за отбрана на САЩ, според който, Държавният департамент на САЩ трябва да проучи възможността за използване на източници на титан от Украйна като потенциална алтернатива на източниците от Китай и Русия.

По-рано Европейският съюз блокира предложението за налагане на санкции спрямо най-големият производител на титан в света, руската корпорация ВСМПО-Ависма.

По информация на The ​​Wall Street Journal, Франция и редица европейски страни са отхвърлили включването на компанията в седмия пакет от санкции поради опасения, че Русия може да спре износа на титан за Европа.

Доставките на редкоземни метали от Китай за ЕС през Русия се удвоиха, въпреки санкциите

Доставките на редкоземни метали от Китай за ЕС през Русия се удвоиха, въпреки санкциите

Някои от тях могат да бъдат използвани в оръжейната индустрия