Белият дом е заявил на американската индустрия да спре износа за чипове към Русия, ако Москва атакува Украйна. След телефонно обаждане, изпълнителният директор на Асоциацията на полупроводниковата индустрия в САЩ (SIA) е предупредил представителите на индустрията, че "администрацията на САЩ активно обмисля всякакви опции", включително потенциално блокиране на достъпа на Русия до глобални електронни доставки", пише Reuters, цитирайки свои източници.

Според информацията наборът от потенциални мерки може да включва широки финансови санкции и ограничения за износ като тези, които в момента са в сила за Иран и Северна Корея, както и за китайския телекомуникационен гигант Huawei.

Недостигът на чипове води до огромен ръст на инвестициите

Недостигът на чипове води до огромен ръст на инвестициите

Производителят на чипове за Apple предвижда продажби в размер до $17,2 милиарда до края на март тази година

Последното е пряко свързано с производството на чипове. Съгласно така нареченото правило за директен чуждестранен продукт, САЩ могат да блокират Huawei да получава пратки на чипове, компютри и друго електронно оборудване, произведени навсякъде по света, ако са произведени по американска технология. Същата съдба може да очаква и руските технологични фирми.

Вашингтон обмисля различни начини за възпиране на предполагаемите планове на Русия да нахлуе в съседна Украйна, след като се появи информация, че руски войски вече са струпани на западната й граница.

Москва многократно отрича да има каквито и да било планове за военна офанзива. Действията на страната обаче изглеждат по-различни от думите. Или поне така смята Вашингтон.

Кризата с чипове: Вече цялата световна икономика е в риск

Кризата с чипове: Вече цялата световна икономика е в риск

Всеки лек автомобил, който не излиза от заводите в Детройт, Щутгарт или Шанхай, поставя под риск работни места