Идеята на американския сенатор и бивш кандидат за президент Бърни Сандърс за алтернативна здравна система, достъпна за всички американци, ще струва 1.4 трлн. долара годишно на държавния бюджет.

Програмата носи името "Medicare for all" (медицинска грижа за всички) и предвижда премахване на частното здравно осигуряване и замяната му с държавно.

Според плана на Сандърс ще имат достъп до всеобхватни здравни грижи: посещения на лекари, болнични престои, превантивна грижа, услуги за психично здраве и лекарства, отпускани с рецепта.

Системата би поела и разходите за стоматологични грижи, очни прегледи и профилактика, дългосрочни грижи и хосписи. Предвижда се всички лекари да бъдат включени в мрежата.

Цената на пълните здравни грижи обаче е повече от солена: 1.4 трлн. долара на година. За да се плати за всичко това, трябва да бъдат увеличени данъците, пише CNN Money.

Сандърс призова за нов данък от 2.2% върху доходите на всички американци и 6.2% за работодателите. Той също така предлага да бъдат увеличени данъците за богатите.

Въпреки това сенаторът смята, че с новата система данъкоплатците ще спестят пари, тъй като вече няма да се налага да плащат месечни премии или такси самоучастие. По неговите сметки 4-членно семейство, което печели 50 хил. долара годишно, ще спестява повече от 5800 долара на година.

"Всичко, което трябва да направите като пациент, е да отидете на лекар и да покажете вашата застрахователна карта", се казва в кампанията му.

Предприятията биха спестили повече от 9400 долара годишно, тъй като няма да е необходимо да увеличават своя дял от премиите за здравно осигуряване на работниците.

Планът на Сандърс предвижда икономииите да са над 6 трлн. долара през следващото десетилетие, най-вече благодарение на понижаването на таксите, плащани на лекарите, болниците и производителите на лекарства.

Той твърди, че опростяването на платежната структура и премахването на частните застрахователи ще улесни доставчиците да поемат съкращенията.

Сенаторът все още трябва да предостави подробности за начина, по който страната ще се прехвърли към "Medicare for all" и как програмата действително ще работи.

Сред важните въпроси, които изискват отговор, са дали доставчиците ще приемат рязко съкращаване на плащанията и как ще се справят с разходите за медицински грижи, ако повече хора получат достъп до здравеопазване.

Програмата на Сандърс е изправена пред големи предизвикателства, но продължава да печели популярност сред обществеността.

Около 53% от американците подкрепят национален план за здравеопазване, според проучване от юни. През миналата година те са били 50%, а между 1998 и 2000 г. - 40%.

Здравеопазването на една от най-чувствителните теми в американското общество и от десетилетия е обект на тежки дебати. Настоящата система Obamacare, въведена от бившия президент Барак Обама, търпи сериозни критики от президента Доналд Тръмп и републиканското мнозинство в Конгреса, но все още не е променена.

Възползвайки се от обстоятелствата, Сандърс предлага своята визия за здравна система на САЩ.