Награда за „Най-добра бизнес компания" ще има и у нас от догодина. Конкурсът е инициатива на Сдружението на фамилния бизнес в България и ще бъде организиран по модел на световната награда Family Business Award, която се връчва вече 14 години.

Критериите, на които участниците ще трябва да отговорят, ще бъдат разработени от PricewaterhouseCoopers Bulgaria в рамките на партньорството между двете организации, което ще включва и дългоочакваното изследване на дейността на фамилните компании у нас, уточняват от бизнес сдружението.

„Фамилният бизнес в България има вече двайсетгодишна нова история. По наши наблюдения в страната има най-различни по големина дружества, които покриват целия спектър на икономиката, но все още нямаме точен и ясен отговор на въпроса „къде сме ние на общата карта на бизнеса в България", коментира Христо Илиев, президент на Сдружение на фамилния бизнес - България.

Проучването ще помогне на организацията да дефинира профила на фамилния бизнес в България, а учредяването на наградата ще подчертае значението и мястото на фамилните бизнеси в икономиката ни. "Вярвам, че чрез тях ще мотивираме и амбицираме не само членовете на организацията, но и всички останали семейни компании да покажат по-сериозни постижения и да споделят своите успешни практики", категоричен е Илиев.

Награди ще бъдат връчени в три категории:
- „Най-добра фамилна компания",
- „Най-успешен мениджър, представител на новото поколение",
- „Най-добро медийно отразяване на дейността на фамилния бизнес в България". Конкретните параметри и членовете на журито ще бъдат публично обявени в началото на 2010 година. Критерии ще обхващат не само финансови резултати, но и такива, свързани с уважението и лоялността към традициите, наследствеността и семейните ценности, както и към служителите и партньорите. Важен критерий е и успешното адаптиране на младото поколение към практиките във фамилния бизнес и изграждането на управленска култура.

Отличията за 2010 г. ще бъдат основна тема и на Официалната вечеря на Сдружението на фамилния бизнес в България, която се провежда традиционно на 21 ноември - Денят на християнското семейство. Специален гост на тазгодишното събитие ще бъде Томас Кюрти, Президент на Сдружение на семейните компании в Унгария и  Вицепрезидент на унгарската компания за информационен мениджмънт KURT. Томас Кюрти е успешен предприемач от второ поколение във фамилната компания и ще сподели своя опит с членовете на родната организация. Друг почетен гост на събитието ще бъде и посланика на Кралство Дания в България Негово превъзходителство Кааре Янсон.

Сдружението на фамилния Бизнес - България (FBN Bulgaria) е учредено през 2007 г. Още същата година организацията е приетйа за пълноправен член на световната организация Международна мрежа на фамилния бизнес (Family Business Network International /FBN International) със седалище Лозана, Швейцария. FBN International има подразделения в 50 страни в Европа, Азия, Северна и Южна Америка, Австралия, в които членуват 3200 компании.

Българското сдружение за фамилен бизнес е редовен член и на GEEF (European Group of Family Enterprises. България е единствената страна на Балканския полуостров, която членува в GEEF заедно с още 12 страни от Европейския съюз, чиито сдружения за фамилен бизнес обединяват 9300 компании. Организациите, членове на GEEF, формират 9% от брутния вътрешен продукт на Европа с над 1 млрд. евро годишен оборот и над 5 млн. служители.

В момента в Сдружение на фамилния бизнес - България членуват 25 компании от почти всички браншове на икономиката - производство, финансова сфера, строителство и недвижими имоти, услуги.