Швейцарската икономика неочаквано се сви през третото тримесечие ,ударена от спад в износа и слабо вътрешно търсене,информира Bloomberg.

Резултатите бяха изненада за икономистите, които в най- лошия случай очаквано бе свиване от 0,2 %, а средните прогнози бяха за ръст на БВП от 0,4%. Икономиката е нараснала с 2.4% спрямо година по-рано.

"Силният, непрекъснат растеж, на който се радваше швейцарската икономика в продължение на една година и половина, внезапно беше прекъснат", се казва в изявление на Държавния секретариат по икономическите въпроси SECO. "Швейцария се сблъсква със значителен икономически спад, наблюдаван по същото време в други европейски страни, особено в Германия".

Снимка 392158

Източник: Държавният секретариат по икономика SECO

Най-скорошната прогноза на Швейцарската национална банка през септември е за растеж между 2,5% и 3% тази година. И все пак последните индикатори, насочени към бъдещето показват, че слева период на забавяне.

Швейцарските експортно ориентирани машиностроителна, електротехническа и металообработваща индустрии очакват ръстът на поръчките да се понижи, заради признаците на забавяне на големите икономики.

Националната банка SNB продължава да се съсредоточава върху силата на франка и не показва никакви признаци за смяна на политиката на ниски лихвени проценти и интервенция в икономиката. Тази позиция беше потвърдена по-рано този месец от Андреа Махлер, член на управителния съвет.

В Германия производството се сви през третото тримесечие за пръв път от 2015 г. насам, след като автомобилната индустрия беше засегната от нови регулации за емисиите. И докато това се отрази негативно на цялата еврозона, въпросът е дали забавянето е временно или по-сериозно.