Словакия и Чехия съвсем скоро ще задминат Италия и ще станат по-богати от нея, гласи прогноза на Международния валутен фонд. Очаква се това да се случи до 2023 година, сочи анализът, направен на база данни за брутния вътрешен продукт на глава от населението, изчислен на паритетна основа.

Италия - третата най-голяма икономика в еврозоната - бе задмината по този показател от Испания през 2017 година, сочат още данните. Това потвърждава развитието на Испания, въпреки трусовете около Каталуния, но и са притеснителни за Рим.

През следващите пет години Испания ще бъде със седем процента по-богата от Италия по този показател, а само преди десетилетие Рим водеше с десет процента.

Една от основните причини затова е все по-голямото политическо разделение в Италия, като избирателите губят вярата си във възможността на традиционните партии да създадат работни места и да насочат икономиката към растеж. В резултат на това се появиха редица антисистемни и протестни партии - и в крайна сметка те се оказаха големите победителите от последните избори.

Невъзможността на Рим да намалява своя дълг - най-големият в еврозоната след този на Гърция в съотношение с размера на икономика - е виждана като един от основните рискове пред валутния съюз.

Испания расте по-бързо от Франция, Германия и Великобритания от 2015 година насам, но икономиката ѝ е с едва два процента от размера ѝ през 2008 година - най-бавното възстановяване сред водещите европейските страни, освен Италия.

Към края на миналото хилядолетие икономиката на Италия бе двойно по-голяма от тази на Испания, а сега разликата е едва 50%. Брутният вътрешен продукт е сравнително незначимо по-голям днес в сравнение с 2000 година, докато останалите водещи икономики записаха разширение с над 25%, а Испания - с 35%.

През 1997 година Италия бе 18-тата най-богата икономика в света. Десет години по-късно тя се срина с 10 позиции, а до 2023 година ще бъде 37-ма, гласят прогнозите на Международния валутен фонд.