Данъкът върху цената на газа в Германия, чрез който се цели да се разпределят високите разходи от замяната на руския газ между всички крайни потребители от октомври, е определен на 2,4 евроцента за киловатчас (kWh), според Trading Hub Europe.

За средно четиричленно семейство това ще се равнява на допълнителни годишни разходи от около 480 евро. Таксата, планирана от германския кабинет в опит да помогне на Uniper и други вносители да се справят с растящите цени поради намаленото руско предлагане, трябва да бъде наложена от 1 октомври 2022 г. и да остане в сила до април 2024 г. 

Говорител на правителството коментира, че таксата е в съответствие с това, което правителството е очаквало.

Инфлацията в Германия вече достига 8,5% и увеличението на сметките за енергия на домакинствата ще увеличи още повече разходите за живот.

"Таксата върху газа вероятно ще увеличи инфлацията, включително данъка върху добавената стойност, с почти един процентен пункт", каза Йорг Кремер, главен икономист в Commerzbank.

Инфлацията може да достигне двуцифрени цифри през есента, смятат някои експерти.

Германският министър на икономиката Роберт Хабек увери гражданите, че се подготвят допълнителни мерки, след като канцлерът Шолц обеща допълнителен пакет от за облекчения на домакинствата заради високите разходи.