София може да остане без парно посред зима заради натрупаните огромни дългове от страна на Топлофикация към газовия доставчик "Булгаргаз". Единствената причина да не се прилагат крайни мерки спрямо потребителите в столицата е, че в момента тече смяна на ръководството на „Топлофикация"-София.

От 1 ноември, когато започна отоплителния сезон, Топлофикация  плащат само част от текущите си задължения, но не изцяло, като към момента те са в размер на 100 млн. лв. За 2 месеца задълженията на дружеството са се повишили 3 пъти и има реална опасност газоподаването за София да бъде спряно, ако задълженията на „Топлофикация"-София продължават да нарастват с такива темпове.

Най-късно от утре „Булгаргаз" спира подаването на газ до „Топлофикация"-Шумен. Решението на ръководството на дружеството обяви Димитър Гогов на пресконференция в централата на газовия доставчик, предаде news.bg

„Булгаргаз" не е банка и не сме в състояние да бъдем кредитори, заяви категорично Гогов и обясни, че дружеството предплаща заявените количества газ, като очаква от потребителите да погасят задълженията си след доставките.

Към 29 декември „Топлофикация"-Шумен дължи на „Булгаргаз" общо 15,5 милиона лева. От тези пари 2,3 милиона лева е трябвало да бъдат платени до 20 декември. Заради това неплащане обаче според договора цялата сума от 15,5 милиона лева става изискуема. „Булгаргаз" са склонни на компромис и ако „Топлофикация"-Шумен заплати поне текущите задължения в размер на въпросните 2,3 милиона лева. За да се поддържа санитарният минимум на системата, от „Булгаргаз" искат 300-320 хиляди лева за един месец.