Средната класа се свива в развитите икономики, тъй като увеличаването на заплатите на работниците не успява да се настигне нарастващите разходи за жилища, образование и здравеопазване, заявява ОИСР, информира Reuters.

Повечето хора в 36-те държави-членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие са част от средната класа, която ОИСР определя като домакинства с доходи между 75 и 200 процента от медианната стойност за дадена страна. Въпреки това, броят им бавно е намалял от 64% през 80-те години на миналия век до 61% в страните от ОИСР, за които има налични данни, се казва в доклада, озаглавен "Под натиск: Притиснатата средна класа".

Средната класа се е свивала с всяко поколение, като 68% от бейби-бумърите - тези, родени между 1942 и 1964 г. - принадлежат към средната класа, когато са били на двадесет години, в сравнение с 60% за милениалите, родени между 1983 и 2002 година.

ОИСР отдава намаляването на средната класа до голяма степен на стагниращите им доходи, докато медианната заплата нараства с една трета по-малко от средния доход на най-богатите 10% през последните 30 години.

Световната икономика ще нарасне с най-бавен темп от финансовата криза насам

Световната икономика ще нарасне с най-бавен темп от финансовата криза насам

Мрачната прогноза е на Международния валутен фонд

Междувременно, разходите са се повишили много по-бързо от инфлацията за някои от ключовите сфери на живота в средната класа като жилищата, която според ОИСР се е повишила три пъти по-бързо от средния доход на домакинствата през последните две десетилетия. Домакинствата от средната класа също "се изръсват" доста повече за образование и здравеопазване.

В същото време работниците са изправени пред нарастваща несигурност за работните си места, която се влошава още повече през последните години от повишаването на автоматизацията, което според ОИСР сега заплашва едно от шест работни места от средната класа.

На този фон повече от 20% от домакинствата от средната класа харчат повече, отколкото печелят, трупайки все повече дълг, за да финансират своя начин на живот.

"Днес средната класа изглежда все повече като лодка в бурни води. Правителствата трябва да се вслушат в опасенията на хората и да защитават и насърчават стандарта на живот на средната класа", заявява в изявление ръководителят на ОИСР Ангел Гуриа.

За да се подобри положението на по-голямата част от средната класа, ОИСР препоръчва инвестиции в обучение, за да се увеличи потенциалът им за по-високи доходи и повече колективно договаряне, за да се осигурят добри заплати. ОИСР също така предлага да се прехвърли данъчната тежест от доходите от труд към доходи от капиталови печалби, доходи от собственост и наследство, като същевременно данъците върху доходите се направят по-прогресивни.

Този важен показател говори, че притесненията за европейската икономика са основателни

Този важен показател говори, че притесненията за европейската икономика са основателни

Въпросът сега е дали забавянето ще бъде временно или по-трайно