Все по-болезнена за американската икономика става стачката на работниците от автомобилните заводи в страната. Доклад на експертите от Anderson Economic Group оценява щетите на близо 4 милиарда долара - и то след само две седмици протестни действия.

Контекст: Профсъюзът United Auto Workers започна стачката на 15 септември в заводите на General Motors, Ford и Stellantis в Мичиган, Охайо и Мисури след провала на преговорите с работодателите за по-добри условия на труд за работниците.

Първоначално около 13 000 служители се включиха, но седмица по-късно към тях първо се присъединиха над 5600 техни колеги от 38 фабрики за авточасти в страната, а след това - и други 7000. Така общият брой на стачкуващите достигна 25 000.

Масовата стачка на автомобилните работници в САЩ  удря американската икономика

Масовата стачка на автомобилните работници в САЩ удря американската икономика

Има ли опасност от рецесия?

Детайли: Според доклада, цитиран от ABC News, пропуснатите възнаграждения от началото на стачката до момента са в размер на 325 млн. долара, а спадът в производството на трите големи компании се оценява на над 1 млрд. долара. Ако обаче прибавим към тази сума ефектите върху доставчици, търговци и крайни клиенти, вече говорим за почти 4 млрд. долара икономически загуби, подчертават експертите.

Изключително големи щети причинява тактиката на UAW да обявява стачни действия в различни производства буквално часове преди старта им и да насочва усилията си към спиране на работата на разпределителните центрове за автомобилни компоненти. Така в момента стачкуват по-малко от 20% от работниците, но ефектът върху GM, Ford и Stellantis е много силен.

Мегастачка може да блокира американската автомобилна индустрия

Мегастачка може да блокира американската автомобилна индустрия

150 000 работници искат по-добри възнаграждения

Още нещо: След избухването на стачката Ford уволни 600 работници в Мичиган. Те са се занимавали със сглобяването на автомобили, но в момента за тях няма части. Причината - бояджиите в съседно предприятие стачкуват, а някои от компонентите могат да се монтират само след боядисване.

Какво следва: Икономисти предупреждават, че към момента може да не се виждат големи ефекти от стачката върху американската икономика, но при продължаване на протестите над месец те ще ударят по БВП на страната и ще увеличат рисковете от рецесия.