Възнагражденията във Великобритания ще се увеличат с най-бавен темп за последните три и половина година, показа ново изследване сред работодателите, проведено от компанията за набиране на персонал Adecco и професионалната организация за работещите в сферата на човешките ресурси CIPD, предава Business Insider.

Изследването е показало, че работодателите планират средно увеличение на заплатите от едва 1% тази година, която всъщност означава намаляване на заплатите заради инфлацията.

Към момента средното повишение на цените е 2.3%, а миналата седмица Bank of England заяви, че към края на годината то ще достигне 3%. "Има реален риск жизненият стандарт на голяма част от работещите във Великобритания да намалее", казва Гервин Дейвис от CIPD.

"От своя страна това ще доведе до по-високи нива на икономическа нестабилност и моеж да има сериозни последствия върху това колко харчат потребителите", допълни той. Именно потребителските разходи са основен двигател на икономиката на Острова в последните месеци.